Παράδοση – Παραλαβή του Κοσμήτορα του Τμήματος Αεροπορικών Επιστημών της Σχολής Ικάρων (ΣΙ)

Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η τελετή Παράδοσης – Παραλαβής του Κοσμήτορα του Τμήματος Αεροπορικών Επιστημών της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) στο Αμφιθέατρο «Υπσγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς» της Σχολής, από τον παραδίδοντα Καθηγητή Πέτρο Κωτσιόπουλο στον παραλαμβάνοντα Καθηγητή Ρούσσο Παπαγιαννάκη.

Η τελετή έλαβε χώρα παρουσία του Διοικητή ΣΙ Υποπτεράρχου (Ι) Κωνσταντίνου Καραμεσίνη, της ακαδημαϊκής κοινότητας (μελών ΔΕΠ, ΕΕΔΙΠ, ΕΠΣ και ΣΔΠ), των στελεχών της Σχολής, του πολιτικού προσωπικού και των Ικάρων.

Επίσης, στην τελετή παρευρέθησαν και τίμησαν με την παρουσία τους: ο Διοικητής Αεροπορικής Υποστήριξης, Αντιπτέραρχος (Ι) Πέτρος Χατζήρης, ο Γενικός Επιθεωρητής Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Μ) Γεώργιος Καραδήμας, ο Διοικητής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), Υποστράτηγος Σταύρος Παπασταθόπουλος, ο Διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), Υποναύαρχος Ιωάννης Πάττας ΠΝ, ο Διοικητής Εθνικής Στρατιωτικής Αρχής Αξιοπλοΐας (ΕΣΑΑ), Υποπτέραρχος (Μ) Αναστάσιος Χαλβατζής, ο Κοσμήτορας Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), Καθηγητής Γεώργιος Καϊμακάμης, ο Κοσμήτορας Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), Καθηγητής Νικόλαος Μελανίτης, ο Πρόεδρος της Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος (ΑΑΚΕ) Αντιπτέραρχος (Ι)ε.α. Σ. Αλεξόπουλος, ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συλλόγου Μηχανικών Αεροπορίας (ΕΣΜΑ), Ταξίαρχος (Μ) Βασίλειος Υφαντής, διατελέσαντες Διοικητές ΣΙ, Ανώτατοι και Ανώτεροι αξιωματικοί εν αποστρατεία, μέλη του ΔΕΠ της ΣΣΕ και της ΣΝΔ καθώς και διατελέσαντα μέλη ΔΕΠ και ΕΕΔΙΠ της ΣΙ, εν ενεργεία αξιωματικοί – απόφοιτοι της ΣΙ.

Κατά την έναρξη της τελετής, ο Διοικητής ΣΙ απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και καλωσόρισε τους προσκεκλημένους. Επεσήμανε τον ιδιαίτερο συμβολισμό της τελετής, διότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται σε ευρύ κύκλο προσκεκλημένων και συνάμα σηματοδοτεί το πέρας της ακαδημαϊκής πορείας στην ΣΙ του παραδίδοντος Κοσμήτορα Καθηγητή Πέτρου Κωτσιόπουλου.

Τα βιογραφικά του παραδίδοντος και παραλαμβάνοντος Κοσμήτορα παρουσίασε ο Καθηγητής Ιωάννης Τεμπλαλέξης, Διευθυντής του Τομέα Θερμοδυναμικής, Προωθητικών και Ενεργειακών Συστημάτων, στον οποίο υπηρετούν αμφότεροι οι εν λόγω Καθηγητές.

Ακολούθως, ο παραδίδων Κοσμήτορας Καθηγητής Π. Κωτσιόπουλος, απευθυνόμενος πρωτευόντως στους Ικάρους και σε όλους τους παρευρισκομένους, παρουσίασε μία συνοπτική αλλά λεπτομερή αναδρομή της πορείας της Σχολής από το 1967, οπότε αναγνωρίστηκε ως ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας, ισότιμο των Πανεπιστημίων, έως σήμερα. Η αναδρομή ακολούθησε όλα τα κρίσιμα χρονικά ορόσημα της Σχολής, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην νομοθέτηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου του ν.3187/2003 περί Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, και του Οργανισμού Σχολής Ικάρων (π.δ.151/2013), με την ίδρυση και συγκρότηση Κοσμητείας στα πρότυπα των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας, στην οποία ο ίδιος είχε εξ αρχής άμεση, διαρκή και ενεργή συμμετοχή.

Στην συνέχεια, ο παραλαμβάνων Κοσμήτορας Καθηγητής Ρούσσος Παπαγιαννάκης ευχαρίστησε θερμά τον Καθηγητή Πέτρο Κωτσιόπουλο για την προσφορά του και παρουσίασε συνοπτικά τους άξονες των δράσεων της Κοσμητείας για την επίτευξη του Στρατηγικού Σχεδιασμού, της Πολιτικής Ποιότητας και της Στοχοθεσίας της Σχολής, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην πιστοποίηση του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ) του Τμήματος Αεροπορικών Επιστημών και την σύσταση και λειτουργία Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ).

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την επίδοση αναμνηστικών δώρων στον Καθηγητή Πέτρο Κωτσιόπουλο από τον Διοικητή ΣΙ, τον Κοσμήτορα ΣΙ, τον Κοσμήτορα ΣΝΔ και διατελέσαντα μέλη ΔΕΠ της ΣΙ. Ακολούθως, έγινε λήψη αναμνηστικής φωτογραφίας στον προαύλιο χώρο του Αμφιθεάτρου και παρατέθηκε μικροδεξίωση προς τιμήν των προσκλεκλημένων.