Κοινή Εκπαιδευτική Ενότητα με θέμα την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (Common Module on Common Security and Defence Policy – CSDP)

Την εβδομάδα 2 έως 6 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ικάρων, η Κοινή Εκπαιδευτική Ενότητα με θέμα την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (Common Security and Defence Policy – CSDP Common Module), υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Άμυνας και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Security and Defense College – ESDC), στο πλαίσιο του Military Erasmus – EMILYO.

Σκοπός  της ενότητας ήταν η απόκτηση γνώσεων για τις επιχειρήσεις Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Common Security & Defense Policy – CSDP).

Η εν λόγω δραστηριότητα σηματοδότησε και την έναρξη του Διεθνούς Αεροπορικού Εξαμήνου, την έναρξη του οποίου έκανε  ο ΥΦΕΘΑ κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης. Τον κύριο ΥΦΕΘΑ υποδέχτηκε στη Σχολή Ικάρων ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της Σχολής Υποπτέραρχο (Ι) Κωνσταντίνο Καραμεσίνη.

Στην τελετή έναρξης παραβρέθηκε και απένειμε χαιρετισμό ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Άμυνας και Ασφάλειας και Διαχειριστής του Προγράμματος Military Erasmus, ο Ταγματάρχης Χριστόφορος Χριστοφόρου.

Παρόντες στην τελετή ήταν επίσης ο Δκτης της Βελγικής Βασιλικής Στρατιωτικής Ακαδημίας Αντιναύαρχος Yves Dupont, ο Δκτης της Πορτογαλικής Αεροπορικής Ακαδημίας Υποπτέραρχος (Ι) Luis Manuel Nunes Serodio, καθώς και αντιπροσωπία δύο Αξιωματικών του Πολωνικού Αεροπορικού Πανεπιστημίου.

Την κοινή εκπαιδευτική ενότητα παρακολούθησαν Ίκαροι, μαθητές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων, της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτών, της Σχολής Λιμενικού Σώματος, της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, μαθητές Στρατιωτικών Σχολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Στρατιωτική Τεχνική Ακαδημία Ρουμανίας, Ιταλική Στρατιωτική Ακαδημία, Ιταλική Αεροπορική Ακαδημία, Πορτογαλική Αεροπορική Ακαδημία, Πολωνικό Αεροπορικό Πανεπιστήμιο και Βελγική Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία), καθώς και  φοιτητές ελληνικών ΑΕΙ (ΕΚΠΑ, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας). Οι μαθητές των Στρατιωτικών Σχολών της ΕE και της Ελλάδας φιλοξενήθηκαν στη Σχολή Ικάρων και ακολούθησαν επιπρόσθετο απογευματινό πρόγραμμα πολιτιστικών επισκέψεων.

Οι ομιλητές της εκπαιδευτικής ενότητας προέρχονταν από τη ΣΙ, τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας της Πολωνίας και τον European Peace Facility–EPF με εμπειρία και σχετικό ακαδημαϊκό γνωστικό υπόβαθρο.

Με την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος, ο Διοικητής της Σχολής Ικάρων Υποπτέραρχος (Ι) Κωνσταντίνος Καραμεσίνης απένειμε σχετικά Διπλώματα στους συμμετέχοντες.