Κοινή Εκπαιδευτική Ενότητα με θέμα τις Διαστημικές Εφαρμογές για την Ασφάλεια και Άμυνα

Την εβδομάδα από 11 έως 15 Δεκεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ικάρων, η Κοινή Εκπαιδευτική Ενότητα με θέμα τις Διαστημικές Εφαρμογές για την Ασφάλεια και Άμυνα (Common Module on Space Applications for Security and Defence), υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Άμυνας και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Security and Defense College – ESDC), στο πλαίσιο του Διεθνούς Αεροπορικού Εξαμήνου (International Air Force Semester).

Σκοπός της ενότητας ήταν η απόκτηση γνώσεων για τη χρήση Διαστημικών Εφαρμογών Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ανάπτυξη κοινής αντίληψης στα ζητήματα αυτά.

Οι ομιλητές της εκπαιδευτικής ενότητας προέρχονταν από τη ΣΙ, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και από τους κύριους οργανισμούς της ΕΕ για το Διάστημα (EU External Action Service, EU Agency for the Space Programme, EU Satellite Center,  European Union Agency for Cybersecurity) και την European Space Agency, με εξαιρετική επαγγελματική εμπειρία και άριστη ακαδημαϊκή κατάρτιση.

Την κοινή εκπαιδευτική ενότητα παρακολούθησαν Ίκαροι, μαθητές έξι (6) Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βέλγιο, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία), μαθητές της Σχολής Λιμενικού Σώματος, της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, της Σχολής Πυροσβεστικής, καθώς και  φοιτητές ελληνικών ΑΕΙ (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας). Οι μαθητές των Στρατιωτικών Σχολών της ΕE φιλοξενήθηκαν στη Σχολή Ικάρων και ακολούθησαν επιπρόσθετο απογευματινό πρόγραμμα πολιτιστικών επισκέψεων.

Με την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος, ο Διοικητής της Σχολής Ικάρων Υποπτέραρχος (Ι) Κωνσταντίνος Καραμεσίνης απένειμε σχετικά Διπλώματα στους συμμετέχοντες.